Skip to content

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió.

24 desembre, 2021

Tió de nadal i la tradició de fer cagar el tió.

El Caga Tió va lligat a les festes de Nadal amb nens, ès la nit del 24 de desembre quan tota la família amb la mainada es reuneixen al voltant del Tió i fan que aquesta nit sigui una de les nits màgiques del any sobretot per als més petits.

La tradició del tronc de Nadal

Una tradició catalana que s’ha mantingut durant molts anys en la seva essència. El Tió de Nadal, tronc de Nadal o caga Tió és representa gairebé sempre de la mateixa manera. Un tronc, que pot variar de mida, que porta barretina, un parell de troncs que fan de potes i tapat amb una manta el dia que treballa.

El Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió és una d’aquells festes que no hauríem de deixar perdre. La il·lusió ja comença en trobar-li un lloc i donar-li de menjar. El que després cagui, en moltes ocasions, no té tanta importància.

La cara del Tió de Nadal s’acostuma a pintant amb uns enormes ulls per poder gaudir de la il·lusió dels nens, una boca ben oberta per menjar tot els que li posen i un nas fet amb un tronc o pintat. A vegades se li poden pintar unes galtes, ulleres, cabells… El Tió de Nadal es pot comprar a les paradetes o fires de Nadal, també es pot anar a caçar tions al bosc com feien els nostres avis no fa massa temps. El que creiem imprescindible que els més petits de la casa i participin activament de tot moment.

És la festa dels més petits i no tan petits.

Si bé és veritat que les tradicions es poden modificar-se o adapta-ser als gustos o a les circumstàncies del moment pel que fa al Tió de Nadal, l’essència segueix sent la mateixa. El Tió de Nadal és d’aquells elements de la decoració nadalenca que quan hi han nens a casa sempre hi és i hi ha de ser.

  • Per sort, la tradició es manté viva en la majoria d’escoles que, ja sigui de manera més activa o simplement posant-lo a un lloc visible, enceten l’arribada de les festes de Nadal de l’escola.I, en conseqüència, de casa.
  • El nen ha de participar donant de menjar, cada dia, al seu Tió de Nadal.I quan li toqui, al de l’escola.
  • És veritat que a l’escola ensenyen la cançó del Tió, però a casa també s’ha de saber.

Caga Tió, una festa popular.

Hi ha moltes poblacions que celebren la festa del caga Tió durant el mes de desembre. Generalment van acompanyades de paradetes de coses de Nadal.

Caga tió, tió de Nadal, No caguis arengades que son molt salades
Caga torrons que són més bons
Sinó cagues torrons … cop de bastó, cop de bastó
Cop – de – bastó!!!!!

Ramon Ber

 
Blog Net100x100