Skip to content

Sabies d’on ve l’expressió “Fer dissabte”?

14 octubre, 2015
 
Sabies que significa l’expressió «fer dissabte»?
 

L’origen de l’expressió

“Avui fem dissabte”. Es remunta ni més ni menys que a l’Edat Mitjana, i està relacionada amb els jueus, musulmans i les seves pràctiques religioses. Les connotacions poc tenen a veure amb les que li donava la meva àvia i molt menys amb les actuals, molt poc utilitzada, ho solen utilitzar la gent gran i en poblacions petites. En un passat recent, l’expressió «Fer dissabte» s’utilitzava per dir que havia arribat el moment en què calia fer neteja a fons de part o de tota la casa.

També és curiós com en molts episodis de la vida quotidiana de l’àvia podem trobar una explicació i un origen a refranys o expressions com “Avui fem dissabte” d’allò més comú per a ella. Potser, sigui una mostra més que la història està escrita, i en majúscules, pels nostres avantpassats que han passat molt desapercebuts però que han deixat empremta profunda en les nostres vides.

Com a resultat, a Catalunya ha quedat l’expressió fer dissabte, encunyada pel cristianisme per realçar diferències amb jueus i musulmans. Transportada fins als nostres dies per les àvies. En català també existeix la difinició referida a efectuar, a la casa o part d’ella. Una neteja més a fons que la que es realitza diàriament, anomenada «fer dissabte» encara que en desús, excepte en llocs com La Manxa.

Fer dissabte equivaldria…

Fer dissabte equivaldria a donar la imatge que es netejava la casa el dissabte. Fet que els diferenciava dels jueus “ja que dissabte no podien treballar”; per ells el dissabte (Sabbat). Era el darrer dia de la setmana i es dedicava al descans i no era permès de treballar ni de realitzar determinades activitats. Però també tindria la intenció de diferenciar-se dels musulmans doncs el seu dia festiu és el divendres i no tindria sentit adecentar-se el dia després sinó l’anterior. La referència a l’últim dia de la setmana procedeix de la freqüència setmanal assignada a la neteja més a consciència i exhaustiva que la quotidiana.

Com a resultat, de que al 1492, els Reis Catòlics van decretar l’expulsió dels jueus. Si volien quedar-se no els quedava més opció que convertir-se al cristianisme. Per demostrar als veïns que ja no seguien amb les tradicions jueves i que eren autèntics cristians. No els quedava altra solució que fer en dissabte la neteja a fons de la casa.

En qualsevol cas, em ve al cap aquella expressió que utilitzava la meva àvia, qualsevol dia de la setmana que es dedicava a fer una neteja intensiva de la llar. Que en multitud d’ocasions li vaig sentir dir “avui vaig a fer dissabte”. El bicarbonat, el vinagre i la llimona eren els seus aliats per deixar unes superfícies i terres perfectes.

Ramon Ber Sabaté

 
Blog Net100x100