Skip to content

Revetlla de Sant Joan o la festa del foc

23 juny, 2021

La nit màgica

La nit de Sant Joan és la celebració del solstici d’estiu. Segons la tradició, la festa del foc, que honora el sol en forma de fogueres i espectacles pirotècnics.

Petards, coques, cava i caragols

En el costumari tradicional català:

És la nit dels genis de la natura, de les dones de l’aigua i tots els ésser fabulosos; de la mitologia popular. És la nit per fer beuratges, filtres d’amor i d’altres receptes màgiques relacionades amb la salut; i els poders curatius de la natura.
Foc, fogueres i tradicions

     

La tradició de la Flama del Canigó va ser iniciada per Francesc Pujades, veí d’Arles de Ter; inspirat pel poema sobre la muntanya de Jacint Verdaguer.

Una foguera encesa al Canigó.

La qual s’agafen flames que guardades en fanalets. Es reparteixen durant la nit de Sant Joan a totes les terres de parla catalana. Símbol de la nostra identitat comuna.

Sabies que? 

  • Es diu que les persones que han nascut el dia de Sant Joan posseeixen una energia, fortalesa i una forta intuïció que els guia i que els ajuda a guiar moltes persones
  • L’aigua de “manantial” recollida el matí següent a la nit de Sant Joan, té propietats curatives i espanta el mal d’ull. Per aixó, diuen que rentar-se la cara i els cabells amb aquesta aigua o la de rosada de la nit de Sant Joan assegura salut i bellesa per a la resta de l’any.
  • Qui no menja caragols la revetlla de Sant Joan, no te diners en tot l’any.

Ramon Ber

 
Blog Net100x100