Skip to content

Les mans netes eviten malalties!

1 setembre, 2015

15 de octubre, dia mundial del lavado de manos

Has pensat alguna vegada quants microbis pot haver-hi en les teves mans? Doncs n’hi ha milions. La majoria són inofensius, però n’hi ha que et poden causar malalties com els constipats, la grip o les descomposicions.

Per què has de rentar-te les mans?

Ens hem de rentar les mans per la nostra salut, per estar sans i bons. Els nens són molt propensos a tocar-se els ulls, el nas, la boca, etc. Per tant, un nen amb les mans brutes té moltes més possibilitats d’infectar-se amb gèrmens del seu entorn.

Si no ens les rentem, podem anar guardant porqueria a les mans que ens pot fer posar malalts a nosaltres i a les persones amb qui estem. Totes les coses que toquem poden estar brutes i passar-nos bacteris o gèrmens.

Imagina’t, tocant per exemple: el pom d’una porta, la barana d’una escala, la barana de l’autocar i desprès posar-nos a menjar

Quan has de rentar-te les mans?

Les mans te les has de rentar moltes vegades al dia, encara que no t’ho sembli, segur que moltes més de les que ho fas. A vegades et pots pensar que les teves mans no estan brutes, si no estan negres, plenes de fang o amb guixots de bolígraf o de pintures.Però encara que et pensis que estan netes perquè no les veus gaire brutes, els bacteris i els gèrmens no els podem veure a simple vista.

Ens rentarem les mans, en general, sempre que el nen tingui les mans brutes, i:

  • Abans de menjar: esmorzar, dinar, berenar o sopar.
  • Després de fer pipí o caca.
  • Quan has jugat a pilota, o quan has estat tocant flors, herbes, joguines, terra, coses al pati…
  • Després de tocar un animal.
  • Abans d’escriure, fer deures o jugar amb l’ordinador.
  • Abans de preparar-te un entrepà.
  • Després de mocar-se o estossegar.
  • És molt important, si has vist algun amic que està constipat, per exemple, i li has donat la mà o li has deixat alguna joguina, que et rentis les mans després.

Com has de rentar-te les mans correctament?


  1. Les mans s’han de rentar amb aigua tèbia, si és possible.
  2. Has de mullar-te les mans, passant-les per sota l’aixeta (o el raig d’aigua d’una font), abans de fer servir el sabó.
  3. Utilitzar un sabó que agradi al nen, pot ser antibacterià o un de normal.
  4. Si sospites que les mans del teu fill han entrat en contacte amb alguna persona amb una infecció, utilitza un antisèptic per mans que contingui alcohol.
  5. Has de fregar-te les mans amb sabó pertot arreu: entre els dits, els canells, els palmells…
  6. Quan t’ensabonis les mans, no tinguis l’aixeta oberta. (Recorda que d’aigua no n’hi ha gaire, i cal estalviar-ne).
  7. Aniria bé poder tancar l’aixeta amb un mocador de paper, però si no n’hi ha cap, tanca l’aixeta sense tocar-la gaire, pot estar bruta… i tornaries a embrutar-te les mans.
  8. Fregar-se bé les mans enèrgicament sense deixar cap racó sense fregar.
  9. Fregar-se els dits de les dues mans, els canells, entre els dits i al voltant de les ungles.
  10. Rentar-se les mans durant 15 o 20 segons. Cantar una cançó d’aquesta durada és una bona manera per recordar-li al nen durant quant de temps s’ha de fregar les mans.
  11. Esbandir-se les mans amb aigua tèbia.
  12. Has d’eixugar-te les mans amb un mocador de paper, una tovallola neta o un aparell d’aire calent.   Als lavabos públics es recomana utilitzar una tovalloleta de paper per tirar de la cadena i obrir i tancar la porta (els poms de les portes dels lavabos són llocs on abunden els gèrmens).

 
Blog Net100x100