fbpx Saltar al contenido

Dia Internacional del Agraïment al Personal de la Neteja

15 octubre, 2020
Dia internacional del agraïment al personal de la neteja

Contextualització

En el marc de la pandèmia internacional declarada per l’Organització Mundial de la Salut i enfront al brot de la COVID-19, la feina que fan les empreses de neteja és vital per evitar la propagació del virus al descontaminar les zones de contacte afectades o que presentin un risc elevat pel trànsit o l’acumulació de persones.

En aquest context, cada dia es parla més sobre la importància de la neteja i la desinfecció. Això contrasta amb els prejudicis habituals que solen trobar-se les empreses especialitzades en oferir aquestes prestacions donat que una de les seves principals lluites és aconseguir que altres sectors reconeguin el valor dels serveis de neteja professional i tècnica i, amb això, es faci visible la rellevant tasca de els milers de persones que treballen en aquesta activitat.

Treball

A prop de 66.000 treballadors de 2.392 empreses i més de 3.500 autònoms a Catalunya es dediquen a al sector de la neteja. Per províncies, a Barcelona s’ubiquen 1.558 empreses amb un total de 52.287 treballadors, Tarragona té 321 empreses amb 5.509 treballadors, Girona 284 que fan servir a 4.559 persones i a Lleida hi ha 3.052 treballadors repartits entre 229 empreses. A les Terres de l’Ebre hi ha uns 700 treballadors i unes 133 empreses repartit per comarques Baix Ebre 30 empreses i 35 autónoms;  Montsià 29 empreses i 20 autónoms; Terra Alta 2 empreses i 3 autónoms i Rivera d’Ebre 4 empreses i 10 autónoms.

Facturació

El sector de la neteja a Catalunya factura uns 1.541 milions d’euros anuals i el 80% està format per empreses de menys de cinc treballadors.

També tenim la part negativa.

Es calcula que entre unes 700.000 i 900.000 persones, a tota Espanya, treballen sense contracte; la majoria dones, moltes d’elles estrangeres. Pel que fa als treballs sense contracte, a les Terres de l’Ebre es calcula que hi ha unes 350 persones.  Però cap estadística ni administració és capaç de reflectir amb fidelitat la realitat d’aquesta professió dominada per l’economia submergida. Pel que fa als treballs sense contracte en la neteja, a les Terres de l’Ebre es calcula que la factura anual puja uns 2,25 millons d’euros.

Agraiments

En motiu del 16 d’octubre Dia Internacional del Agraïment al Personal de la Neteja, un servei fonamental que contribueix al benestar i a la salut de les persones. Que menys que tots plegats els/les dediquem el nostre més sincer agraïment a tots/es els/les professionals del sector, pel seu esforç i dedicació.