Skip to content

Definció de fer dissabte dels joves d’avui

23 desembre, 2019
Definció de fer dissabte

Qui no dessitjaría que fossin així la resta de dies de la setmana?. Segurament algú que li agradi la seva feina… però aquesta gent es molt difícil de trobar, gairebé com pixar a contra vent.

“Avui fem dissabte”. Una expressió que desconeixen els estudiants d’avui en dia que comparteixen pis. Apliquen el significat de la expressió d’una forma diferent.

Sembla que, alguns en netejar la pista de ball en les sabates, i altres donant  feina tirant el cubata per terra. No es pot negar que fomenta el treball en equip.

També, es pot entendre com allargar el cap de setmana i auto proclamar qualsevol altre dia de la setmana com un homenatge al Netflix per sota de mantes

Gairebé, la qüestió es… per què no en poden haver més?. Són realment necessaris i productius, ja sigui per dedicar-te temps  o als teus o bé, per prollongar el pagament d’un empasatament al teu cap de feina.

Fora bromes

Però, fora bromes. Son realment necessaris, sobretot pel significat de la expressió que és netejar i deixar impol·luta la teva llar. Aprofitar per estendre la roba, ficar rentadores, planxar les camises, escombrar el terra, fregar la cuina, ordenar les habitacions, ficar el nadó al forn i el pollastre a dormir.

Oi que es normal que acabéssim tant atabalats?. A Net100x100 estem conscienciats en la feina que comporta i la inversió de temps i diners que resulta al llarg de la setmana fer aquest tipus de tasques. I Avui, t’explicarem d’on prové aquesta antiga i magnífica expressió.

Sobretot, a Catalunya s’ha quedat l’expressió “Fer dissabte”. Encunyada pel cristianisme per realçar diferències amb jueus i musulmans i transportada fins als nostres dies per les àvies. En català també existeix la definició referida a efectuar, a la casa o part d’ella, una neteja més a fons que la que es realitza diàriament, anomenada «fer dissabte» encara que en desús, excepte en llocs com “La Mancha”.

Fer dissabte equivaldria

A donar la imatge que es netejava la casa el dissabte, fet que els diferenciava dels jueus «ja que dissabte no podien treballar». Per ells el dissabte (Sabbat), era el darrer dia de la setmana i es dedicava al descans i no era permès de treballar ni de realitzar determinades activitats. Però, també tindria la intenció de diferenciar-se dels musulmans doncs el seu dia festiu és el divendres i no tindria sentit adecentar-se el dia després sinó l’anterior. La referència a l’últim dia de la setmana procedeix de la freqüència setmanal assignada a la neteja més a consciència i exhaustiva que la quotidiana.

En qualsevol cas, em ve al cap aquella expressió que utilitzava la meva besàvia. Qualsevol dia de la setmana que es dedicava a fer una neteja intensiva de la llar, que en incontables ocasions li vaig sentir dir «Avui vaig a fer dissabteeee».

Per tant, el bicarbonat, el vinagre, la llimona i les manigues arromangades eren els seus aliats enfront al que es pugués trobar.

En conclusió, qui ho diría que amb Net100x100 aprendríem cultura?. Ara ja tens una dada en qui compartir quan vagis a fer el cafè…

Volem saber que hi penses!  dona la teva opinió sobre l’article i puntua’l!  Deixa als comentaris qualsevol pregunta o suggeriment per a futurs posts.

Felix Mesa

 
Blog Net100x100