Skip to content

Com netejar els terres de fusta i/o parquet?

18 agost, 2016
Com netejar els terres de fusta i parquet?

El parquet són taules de fusta noble enganxades sobre un suport previ perfectament horizontalitzat. Un cop tot això s’ha assecat i està acabat, s’acoltella.

Alguns tipus de parquet

 • Parquet de fusta natural (roure, castanyer, iroc, olivera, faig, .. etc ..). Està format de tres capes de fusta, la capa superior o principal sol ser de fusta noble amb un espessor que pot anar dels 2 als 6 mm.  Aquesta capa inclou els acabats de diverses capes de vernís i d’olis, que li donen, al parquet natural, l’aspecte de calidesa tradicional. A més de la protecció necessària per a garantir una resistència suficient al desgast. Sota aquesta capa, es troben altres dues de fusta, generalment, de qualitats inferiors.
 • Parquet sintètic, consisteix en un tauló sobre el qual s’insereix una làmina que imita la fusta. S’han aplicat diverses capes de resina de melamina transparent amb el que s’aconsegueix un parquet molt resistent al desgast. Que pràcticament no necessita manteniment.
 • També podem trobar dues classes de laminats. Els compactes, que no tenen base de fusta essent resistents a l’aigua, i per tant són idònis per a aquells llocs on la humitat hi és present frequentment. I els d’alta pressió, que ens ofereixen imitacions a la fusta.

Sabíeu, que al parquet…

 1. Cal evitar-li la humitat excessiva, per aquest motiu, si cau un líquid per accident l’hem d’eixugar de seguida, amb una bayeta de microfibra seca, abans que es filtri entre la fusta.
 2. L’excés de sequedat, per contra, tampoc és aconsellable. Es recomana mantenir un grau d’humitat entre el 40% i el 65%, ens podem ajudar d’humidificadors, així com una temperatura entre els 18ºC i 25ºC; d’aquesta forma, evitarem la contracció i expansió de la fusta que pot fer que s’acabi deformant.
 3. Cal anar amb compte i evitar caminar-hi amb sabates de taló, el poden picar.
 4. És recomanable protegir els llocs de més pas amb catifes.
 5. Així mateix, hem de protegir la part inferior dels mobles, com taules o cadires, etc., per tal de no ratllar-lo en moure’ls.
 6. El contacte directe del Sol li és perjudicial, el pot decolorar i acabar deteriorant-lo.
 7. No s’ha de dixar assecar les taques. Com més recent sigui la taca, més fàcil serà de netejar-la, algunes, com les de greix, poden resultar especialment difícils d’eliminar.

Recomanem que al parquet feu una especial atenció, en:

 • Assegurar la neteja des de la zona d’entrada, ” la brutícia més fàcil de netejar és la que no entra“.
 • Tenir una reixeta, a l’entrada, per raspar la sorra i petites pedres de les sabates.
 • També ajuda, i molt, una catifa/tèxtil per a la humitat, la pols i la brutícia, “eviteu marques innecessàries”.
 • Unes tapes de feltre en les potes dels mobles ajuden a preservar el bon aspecte del terra, evitant ratlles.
 • Especial atenció en les rodes de les cadires, han de ser toves, per no marcar el seu perfil.
 • Compte en alguns metalls, reaccionen amb algunes fustes, poden descolorir-les.
 • Actualment, la majoria de terres de fusta vénen envernissats o protegits i no necessiten encerar-se com es feia antigament.

Neteja i manteniment

 1. Per netejar el parquet és suficient passar l’aspirador i de tant en tant netejar-lo amb el sistema bio que utilitzem a Net100x100, utilitzant un sabó neutre amb un valor pH no superior a 8, Nettion madera, també es pot suplir amb un raig de vinagre a l’aigua.
 2. En el cas d’optar per fregar, es recomana utilitzar un motxo de microfibra, ben escorregut, de manera que la humitat no penetri entre les lames. Utilitzant sempre la mínima quantitat de producte recomnada pel fabricant, sense afegir-hi ceres en cap cas. Ja que l’efecte seria un revernissat que perjudicaria el futur aspecte del parquet.
 3. Netejar el parquet sovint per eliminar la pols amb una mopa i si hi ha partícules de brutícia utilitzeu un aspirador: les recollirà sense arrossegar-les, per evitar ratllar el terra.
 4. No afegir a l’aigua productes amb un alt component àcid o que contingui ceres i/o silicones, els pitjors enemics dels terres de fusta són el productes molt abrasius.
 5. Netejar en humit periòdicament el terra de fusta. Per a fer aquesta tasca, disposem del Nettion madera, és un netajador concentrat

  d’escuma controlada, elaborat amb ingredients naturals que netegen i cuiden les superfícies sense danyar-les. El seu alt contingut en sabons d’origen vegetal, nodreixen, proteigeixen i abrillanten la fusta conferint-li un immillorable aspecte.No conté dissolvents ni detergents agressius. Perfuma l’ambient deixant un agradable aroma a cítrics.

Algunes recomanacions

 • Es poden tapar les ratlles sobre el parquet. Aplicant acuradament en el raió amb una baieta de microfibra ben neta, una pasta per a la fusta feta previament mesclant betum ( d’un color semblant al de la fusta o parquet a reparar) i cera. Deixi assecar la pasta durant uns 20 minuts i fregui amb un raspall fins que no es vegi el raió.
 • Que cruix el seu parquet? empolvi les ranures amb pols de talc, es pot ajudar per que penetri mitjançant un raspall; tot seguit, salti una mica a sobre, fins que s’introdueixi fins el darrer racó.
 • Si el seu parquet ha perdut lluentor o pateix algun altre tipus de deteriorament. Sigueu previnguts i consulteu amb un especialista.
 • És recomanable polir la fusta i el parquet cada deu anys, o abans si ho considereu necessari i sofreix molt de trasbals, perquè l’envelliment sigui menys notable i la polida sigui d’uns mil·límetres. Com més temps passi entre una polida i una altra, més s’haurà de polir la fusta posteriorment. A més, cal almenys dues capes de vernís perquè la polida sigui duradora i tingui bona presència.

Ramon Ber

 
Blog Net100x100