Skip to content

Amenaça pels hotels i residències, les xinxes de llit

20 juny, 2017
Amenaça pels hotels i residències, les xinxes de llit
La xinxa del llit és un insecte petit, de color cafè, aplanat, que s’alimenta només de sang d’animals; si no es té molta experiència es poden confondre amb paparres o escarabats. Aquestes plagues que pareixien eradicades dels hotels. Darrerament s’ha convertit en una preocupació del sector hostaler, aquest insecte pica durant la nit mentre les persones dormen.
Amenaça pels hotels i residències, les xinxes de llit

Lesions    

 A moltes persones se’ls presenten faves vermelles que produeixen picor o inflor localitzada, altres persones no presenten cap reacció, o només pateixen reacció moderada. Les xinxes de llit s’alimenten a qualsevol part de la pell exposada mentre es dorm (la cara, el coll, les espatlles, els braços, les mans, etc.). Una preocupació comuna amb aquests insectes és si transmeten malalties o no; encara que les xinxes de llit poden albergar agents causals d’algunes malalties, és poc probable que puguin transmetre cap malaltia quan piquen a les persones. La importància mèdica de les xinxes actualment és limita a la picor i la incomoditat de les seves picades.

Recomanacions per als usuaris dels hotels   

 • Si detectem que hi ha xinxes, en primer lloc ficar l’equipatge dintre de la banyera. Aquests insectes no poden moure’s per la porcellana i amb això l’equipatge el tindrem salvaguardat.
 • Mantenir l’equipatge tancat, així es farà més difícil la penetració d’aquestes bestioles; a ser possible, mantenir els continguts de l’equipatge dintre de bosses de plàstic, hermèticament tancades, o amb bosses amb cremallera.
 • Comprovar el contorn del matalàs i la part del darrere del capçal del llit. Si observa punts negres (matèria fecal) o taques de sang, serà un clar indicador de l’existència d’aquests insectes; no oblidar de comprovar també el mobiliari entapissat¡¡¡. Aquestes observacions és aconsellable fer-les immediatament desprès d’encendre el llum. Les xinxes són amigues de la foscor, s’amaguen en la claror.    
 • Inspeccionar les maletes abans de tornar a casa, i rentar la roba a la tornada. Cal tenir en compte que les xinxes són molt sensibles als canvis de temperatura, i aquest fonament s’utilitza per eliminar-les.
 • Rentat: 3,2 kg de pes sec de roba, rentat a 60 º C durant 20 minuts elimina adults, nimfes i ous.
 • Assecat: 3,2 kg de pes sec de roba a l’assecadora en cicle calent (50 º C) durant 30 minuts, elimina adults, nimfes i ous
 • Neteja en sec: Neteja professional en sec amb percloroetilè, elimina el 100% dels adults, nimfes i ous
 • Congelació: 2,5 kg de roba al congelador d’un frigorífic domèstic estàndard amb una temperatura mínima de -18 ° C durant 8 hores elimina totes les formes de vida.
 • Sigueu especialment curosos si heu de viatjar a països exòtics.

Mesures preventives i/o correctores, per als propietaris dels establiments hotelers. 

 • Segellar totes les esquerdes de parets i les de la fusta dels mobles, l’arranjament de forats o d’espais entre habitacions,  dels sòcols; dels marcs de portes i de les finestres. També els punts d’electricitat (tipus endoll), són mesures que redueixen els llocs de refugi de la plaga i per tant faciliten la detecció de plagues i es redueixen dels llocs de refugi.
 • Reparar el paper i la pintura que s’estigui enlairant.
 • Col·locar fundes anti-xinxes, als llits, és una mesura de protecció que evita la colonització d’aquest elements per als insectes. Eliminant així un dels punts més importats de refugi de la plaga.
 • Reparar els forats a les parets, sobretot, aquells ubicats al voltant de les canonades i els conductes que connecten les habitacions.
 • Evitar moquetes, entapissats així com qualsevol element decoratiu tèxtil.
 • Destruir els articles infestats perquè no puguin ser reutilitzats (previ tractament).

Les bones pràctiques en la neteja ajudaran de manera important a controlar i reduir les poblacions d’aquests insectes. 

 • A Net100x100 disposem del Nettion MC que és un concentrat líquid especialment formulat per a la neteja, desodoració i deinfecció de qualsevol tipus de superfície, té un elevat poder desinfectant i bacteridida, mostrant-se altament efectiudevant una àmplia gamma de gèrmens, entre els quals les xinxes.
 • Són importants les mesures relacionades amb la gestió de la roba. De manera que tot el material de roba presumptament afectat no s’hauria de moure’s sense haver procedit prèviament a un rentat en calent (llençols, mantes, fundes dels llits…). Aquests articles no han de ser tractats amb insecticides.
 • Els articles no rentables es poden ficar a l’assecadora. Fer un rentat en sec per eliminar totes les formes de vida.
 • Ozonitzar periòdicament els dormitoris.
 • L’ozó s’ha provat com el sistema més eficaç per a  eliminar dels xinxes de llit. No deixa cap residu químic i el dormitori pot ser utilitat amb molt poc temps.

  A Net100x100 som especialistes en fer tractaments d’ozó per al sector hostaler.

 
Blog Net100x100